Wolkite University

The main spatial layout is based on the given natural topography. The research of the surrounding landscape and its natural drainage management based on given topography follows a simple rule: Rainwater is being collected and guided through topographic channels into water reservoirs where the water is being stored over months.

This proposal develops a design process and a time sequence strategy based on rainwater collection and topographic modification throughout the campus. It established a series of four corridors of 400 to 600 meters wide linking the existing main road and future city on the upper part to the water reservoirs 20 meters below. All storm water throughout the campus is being led into water channels where it is partly being collected and partly being channeled into two small lakes. These corridors or softscapes integrate a new drainage system as well as a network of bicycle paths, walkways and relaxing areas.

This modified topography is considered as both a membrane to cultivate the soil and a structure to organize the new Wolkite University Campus program: clusters of institutes, student life venues and sport facilities are developed in between each corridor in order to structure and identify the diverse characteristics of the proposed program. The softscape corridors use planting and storm water management to catch, store and release rainwater throughout a system of terrace, embankment and retaining wall that establish leveled areas for various activities. The collected water will be a infrastructural water reservoir and a leisure water body at the same time in order to maximize economical, environmental and social benefits.

In collaboration with Lukas Veltruský Architecture & Exhibition design.